 
                                                
                                            
                                                                                
                                        
                                    Ako vas pitamo u kojoj prostoriji u vašoj kući najlakše i najbrže nastane nered, većina će reći - kuhinja.
	
Dovoljno je da se pripremi jedan obrok za malu porodicu i kuhinja može da izgleda kao da se u njoj dogodila neka kataklizma.
Na svu sreću, profesionalci su s nama podelili svoje tajne kada je organizovanje kuhinje u pitanju. Ako budete izbegavali najčešće greške i i ispratili profesionalne savete, vaša kuhinja će začas delovati veće, prozračnije i urednije.
Možda vam se čini da koliko god se trudili vaša kuhinja ne može da zablista? Šta ako vam kažemo da je to verovatno jer pravite sledeće tri greške?
Otvorene police su i dalje omiljena opcija prilikom uređenja kuhinja, ali uvek pružaju jasan uvid u haos. Nekoliko polica sa korisnim predmetima ili dekorativnim komadima mogu dodati šarm prostoru. Problem nastaje kada previše stvari završi na videlu. Ono što počinje kao stilsko uređenje kuhinje, može brzo postati haotično. Caka je u umerenosti, postavite nekoliko tanjira, nekoliko odgovarajućih čaša, možda neku biljku da doda malo boje. Sve ostalo bi trebalo da nađe svoje mesto u zatvorenim ormarićima.
Otvorene police mogu dodati ličnost i prozračnost prostoru, ali prečesto se pretvaraju u zonu nereda. Ako svaki predmet nije s namerom pozicioniran, ceo prosor izgleda neuredno. Stručnjaci savetuju da se kombinuju čvrsti ormarići sa jednom otvorenom policom radi ravnoteže i da se ta polica tretira kao galerija, a ne kao kutija za odlaganje pribora i uređaja.
Ponekad nije stvarni nered ono što čini da kuhinja izgleda pretrpano, nego smo suočeni s vizuelnom bukom! Stvari poput neusklađenih završnih obrada, previše malih dekorativnih predmeta ili otvorenih polica bez strukture, mogu preplaviti oko. Nedostatak kohezije čini da čak i najurednija kuhinja deluje haotično. Rešenje? Jednostavnost i doslednost.
Držite se nekoliko ključnih završnih obrada, ponovite boje gde god možete i ostavite malo prostora za disanje na svakoj površini. Čak i male izmene mogu učiniti da ceo prostor izgleda stilski povezano.
Jedan od najefikasnijih načina da vaša kuhinja deluje manje nego što zaista jeste je da je pretrpate stvarima. Previše uređaja na pultovima, glomazni ugaoni ormarići prepuni stvari i nedostatak jasnih „zona“ - dobijaju usaglašeno “NE” od eksperata za uređenje prostora.
U kuhinji je manje zaista više! Svaki element bi trebalo da služi svrsi. Umesto da popunjavate svaki pult ili policu, najbolje je fokusirati se na funkcionalne komade koji dopunjuju najbolje karakteristike kuhinje. Upečatljiva činija, set dasaka za sečenje ili čak jednostavna vaza sa malo zelenila, mogu ulepšati kuhinju bez dodavanja nereda.
	
Znamo da zvuči kao rešenje koje pripada samo privilegovanima, ali istina je da zaista svaka kuhinja može izgledati organizovano, samo ako se uloži malo truda.
Boja može potpuno promeniti dimenzije kuhinje, naravno, ne stvarne dimenzije nego način na koji naše oči percipiraju prostor. Brz i jednostavan način da kuhinja deluje otvorenije jeste da koristite neutralne boje i mat teksture. Svetli, meki tonovi pomažu prostoriji da diše i reflektuju više svetlosti, pa će nam i prostor delovati veće. Usklađivanje metala, mekših nijansi i doslednih tekstura može učiniti male kuhinje vizuelno većim.
Dobro osvetljenje može potpuno promeniti doživljaj prostora. Osvetljenje ima moć da transformiše ceo prostor. Stručnjaci kažu da je u pitanju tajno oružje koje ljudi nedovoljno koriste kada je uređenje kuhinje u pitanju. Mudro pozicionirano osvetljenje može učiniti da prostorija izgleda svetlije, veće i mnogo privlačnije.
Trik u koji se stručnjaci najviše predlažu jeste kupovina malih LED traka za ispod ormarića. Posebno je praktično za manje kuhinje ili one koje nemaju dovoljno prirodnog svetla. Možete kombinovati lustere ili plafonjere na plafonu, LED traku ispod ormarića i tople akcentne lampe u uglovima. Čak i male promene, poput zamene previše hladne ili previše jake sijalice, mogu značajno promeniti atmosferu u kuhinji.
	
Ako je vaš san da vam kuhinja uvek bude uredna - isprobajte zlatno pravilo od jedne minute! O čemu se radi?
Pravilo je jednostavno: Ako nešto može da se uradi za manje od jedne minute, uradite to sada. Dakle, ne kasnije, ne posle večere, ne sutra ujutru, jednostvno, sada. Zaista je neverovatno šta se promeni kada prestanete da odlažete sitnice. Umesto da ostavite lonac ili tiganj da se “namaču“ satima (pod izgovorom da ćete ih tako lakše oprati), operite ih odmah.
Ako vidite mrvice, odmah ih skupite. Flajere koje pronađete u poštanskom sandučetu ne odlažite na kuhinjski pult. Pregledajte ih i pre nego što izujete cipele i bacite u korpu za smeće ako vam nisu potrebni. Polako će i vaši kuhinjski pultovi izgledati uredno.
Pravilo jeste jednostavno, ali dosledno praćenje ovog pravila nije nimalo lako. Istina je da je pola bitke zapravo samo mentalno obavezivanje da određene zadatke obavite čim ih primetite. Ponekada ćete sigurno morati da se motivišete: “Uradi ovo, biće gotovo za 10 sekundi!”. Ali, vremenom će postajati sve lakše. Kao da trenirate svoj mozak da veruje da ste sadašnji vi sposobniji i motivisaniji od budućeg vas.
Rezultat se potpuno isplati. Sve deluje lakše, obavljanje zadatka nije trajalo ni minutu, a nereda nema. Prostor će izgledati urednije, a vi ćete biti mirniji. Ako vam se čini da je vaša kuhinja uvek na korak