Indija – tako daleka i mistična, egzotična i privlačna… - pitate li se: kakva je kuhinja te divne zemlje? Dobra vest je da ne morate da putujete čak u Aziju, pošto restorani egzotičnih kuhinja postoje i u vašem gradu.
Sve savete i recepte egzotičnih kuhinja sveta pronaći ćete upravo kod nas.
Ali, ne bilo kakva čarolija, već – zdrava. To je prva i najvažnija odlika indijske kuhinje, tako da recepte rado isprobavaju ljubitelji zdrave ishrane, kao i vegetarijanci i vegani.
Ukoliko želimo da definišemo kuhinju i njene sastojke u par reči, onda bi to bilo obilje žitarica (proso, pirinač, pšenica, kukuruz) zajedno sa pasuljem, sočivom, povrćem, spanaćem… Indijci vole da konzumiraju jela sa ribom i mesom, i da sve to zaliju jogurtom ili dodaju kokos, a kao vrhunac gastronomskog užitka, pojavljuju se specifični začini (kurkuma, korijander, šafran…) – nakon svega ovoga, vrlo brzo ćete biti očarani zavodljivom aromom indijske kuhinje.
Hedonizam je drugi naziv za specijalitete ove, nama daleke zemlje, jer ćete pustiti sva čula da uživaju. Poznato je da hranu kušamo najpre očima, pa tek onda nepcima – u tom smislu, prepustite se neobičnim bojama hrane.
Posebno je zanimljivo da se u Indiji jela konzumiraju prstima, verovatno zbog toga je sve još slađe. Upravo ovaj detalj govori o Indijcima kao o velikim hedonistima, pošto su oni upoznati sa tajnom da se hrana najbolje doživljava i da je najinspirativnija kada se ne koristi pribor za jelo. Poslušajte ih i sigurno nećete pogrešiti!
Svinjsko i goveđe meso nije zastupljeno u ovoj dalekoj zemlji, iz dva razloga: narod Indije kravu smatra svetom životinjom, dok većinu stanovništva čine muslimani. Zbog toga ćete uživati u ribi, kao i jagnjetini i piletini. Upravo zbog svega navedenog, indijsku kuhinju možemo okarakterisati kao veoma zdravu, jer nema štetnih masnoća, a umesto njih, postoji mnoštvo korisnih proteina.
Svaka regija u Indiji ima svoje specijalitete. Na primer, na severu Indije se nalazi Kašmir, pa se tu najviše koriste razne vrste hleba. Domaći hleb se zove roti, a postoje još i pulka, čapati, puri, naan, bhatura… Važno je istaći da hleb zauzima veoma bitno mesto u ishrani.
Istok Indije je bogat rekama i jezerima, i razumljivo je da je na trpezi najčešće riba, dok je na jugu pirinač osnova svih jela.
Izgleda sasvim drugačije u odnosu na naše krajeve, ali zbog čega ne biste probali baš tako? Dakle, ukućani sede na podu, prekrštenih nogu, i hranu konzumiraju iz livenih tanjira izrađenih od nerđajućeg čelika.
U indijskoj kuhinji, začini se ponekad dodaju na kraju pripreme hrane, kako bi ukus bio što autentičniji. Sosevi mogu da budu ljutog ili slatkog ukusa, a prave se od povrća, voća i začina jakih aroma. Kao takvi, sjajan su dodatak jelima sa mesom i povrćem.
Kao što vidimo, svi ukusi su zaista intenzivni, i na kraju obroka će vam biti potrebno osveženje. Ono stiže u vidu raite – indijskog jogurta.
Kuhinja ove prelepe zemlje stara je preko 3000 godina, tokom kojih se razvijala, menjala, a u biti ostajala ista – egzotična, tajnovita, sa magijom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!