Da li ste znali da meksička kuhinja spada u najpoznatije kuhinje sveta? O da, i to ne bez razloga. Iako meksičku hranu mnogi smatraju nezdravom, zbog velikog broja različitih soseva, ona je mnogo više od toga. Jede se u svim situacijama, od svečanosti do kućnih okupljanja, a uz današnje predloge sigurno ćete iznenaditi goste kada sledeći put dođu u posetu.
Meksička kuhinja zapravo predstavlja uzbudljivi miks različitih kuliranrskih uticaja. Osnovu ove kuhinje čine tradicionalna jela indijanskih plemena, Asteka, Maja i Tolteka, koja su prostore Centralne Afrike naseljavala pre svih španskih osvajanja. Njihova kuhinja u to vreme bila je veoma jednostavna. Jela su se najčešće sastojala od raznog povrća i malo mesa. Kombinacija paradajza, mahunarki, kukuruza i ponekad ćuretine bila je deo svakodnevnog menija. Ljute papričice, a kod nas se odomaćio i izraz čili, u hranu su dodavali još Indijanci, baš kao i avokado.
Sve kuhinje sveta imaju svoja specifična obeležja. Ukoliko i ne znate ništa o meksičkoj kuhinji i niste nikada spremali njihove recepte, sigurno vam je prva asocijacija na meksikance tortilja i ljuta papričica. I tu niste pogrešili. Za meksikance obrok bez tortilje i nije obrok. Izvorno, tortilje se prave od kukuruznog brašna i peku blago i kratko sa obe strane, a onda pune raznim nadevima. Ne morate se mučiti i praviti ih sami, iako zaista nije teško. U bilo kom hipermarketu možete pronaći razne vrste tortilja, pa čak i integralne. Danas vam pokazujemo kako da napravite neka od tradicionalnih meksičkih jela.
Naravno, pogodili ste, glavni element burita jeste tortilja. Nadev za ovo jelo sastoji se uglavnom od usitnjenog mesa, različitih mahunarki, što više povrća i začina. Ovako pripremljene tortilje možete preliti i nekim ljutim sosom, te tako dobiti pravo izvorno meksičko jelo. Ukoliko želite da ovome dodate malo sprskog mentaliteta, predlažemo da napravite rolovane tortilje. Napravite nadev po želji, napunite ih, a onda oko svake tortilje urolajte pančetu ili slaninu i gurnite u rernu na 10 minuta. Dobićete savršeno hrskavu večeru ili grickalicu uz film.
Kesadilja je zapravo punjena tortilja, preklopljena na pola, pa isečena na trouglove. Savršena je poslastica u onim trenucima kada vam dođu gosti, a nemate ništa čime biste ih poslužili. Izvadite ono što imate u frižideru – piletina, sir, kukuruz, grašak, šargarepa, paradajz, tikvice, avokado, grašak, spanać, kupu, kačkavalj... Napravite svoju kombinaciju i oduševite goste.
Naravno da se i Takosi prave od tortilja, ali su vam za ovo jelo potrebne čvrste, hrskave, kukuruzne tortilje. Nadev se obično sastoji od usitnjenog i propiženog mesa – govedina, svinjetina, jagnjetina, piletina, šta god imate trenutno u kući. Ovome se može dodati povrće po želji, a obično se služe uz salsu, sir, paradajz ili zelenu salatu.
Namaz od avokada postao je veoma popularan iste sekunde kada je zdrava ishrana postala rasprostranjenija nego inače. Vrlo se lako priprema, pa možete iznenaditi svoje ukućane i goste ovom brzom poslasticom koju smo preuzeli od meksikanaca. Šta vam sve treba za pripremu? Za početak pripremite : 1 avokado, sok od pola limete, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice đumbira u prahu, soli po ukusu i ceo paradajz. Za početak presecite avokado i izvadite košticu. Za sos vam je potreban mesnati deo avokada, pa njega izvadite, izgnječite viljuškom, tako da dobijete masu pirea. Zatim dodajte sok od limete i začine, pa sve dobro promešajte. Na kraju iseckajte paradajz na kockice, pa dodajte sosu. Možete da izmešate, a paradajz može da posluži i kao dekoracija odozgo.
Dakle, shvatili ste. Meksička hrana se priprema veoma jednostavno i brzo, a nije potrebno pridržavati se nekog posebnog recepta. Pustite mašti na volju i iskoristite sastojke koje trenutno imate u kuhinji kako biste napravili pravu simfoniju ukusa.