Uhvati dan logo

  • Uhvati dan
  • Organizacija & Dekoracija
  • Sve kuhinje sveta
  • Vaš somelije
  • Odmor za dušu & telo
  • Psihologija & tabu teme
28.01.2021
Komentari: 0
Sve kuhinje sveta

Meksička hrana – šta morate isprobati?

Da li ste znali da meksička kuhinja spada u najpoznatije kuhinje sveta? O da, i to ne bez razloga. Iako meksičku hranu mnogi smatraju nezdravom, zbog velikog broja različitih soseva, ona je mnogo više od toga. Jede se u svim situacijama, od svečanosti do kućnih okupljanja, a uz današnje predloge sigurno ćete iznenaditi goste kada sledeći put dođu u posetu. 

Istorija meksičke kuhinje


Meksička kuhinja zapravo predstavlja uzbudljivi miks različitih kuliranrskih uticaja. Osnovu ove kuhinje čine tradicionalna jela indijanskih plemena, Asteka, Maja i Tolteka, koja su prostore Centralne Afrike naseljavala pre svih španskih osvajanja. Njihova kuhinja u to vreme bila je veoma jednostavna. Jela su se najčešće sastojala od raznog povrća i malo mesa. Kombinacija paradajza, mahunarki, kukuruza i ponekad ćuretine bila je deo svakodnevnog menija. Ljute papričice, a kod nas se odomaćio i izraz čili, u hranu su dodavali još Indijanci, baš kao i avokado.


Ništa bez tortilja


Sve kuhinje sveta imaju svoja specifična obeležja. Ukoliko i ne znate ništa o meksičkoj kuhinji i niste nikada spremali njihove recepte, sigurno vam je prva asocijacija na meksikance tortilja i ljuta papričica. I tu niste pogrešili. Za meksikance obrok bez tortilje i nije obrok. Izvorno, tortilje se prave od kukuruznog brašna i peku blago i kratko sa obe strane, a onda pune raznim nadevima. Ne morate se mučiti i praviti ih sami, iako zaista nije teško. U bilo kom hipermarketu možete pronaći razne vrste tortilja, pa čak i integralne. Danas vam pokazujemo kako da napravite neka od tradicionalnih meksičkih jela.

 

 

Burito i Kesadilja


Naravno, pogodili ste, glavni element burita jeste tortilja. Nadev za ovo jelo sastoji se uglavnom od usitnjenog mesa, različitih mahunarki, što više povrća i začina. Ovako pripremljene tortilje možete preliti i nekim ljutim sosom, te tako dobiti pravo izvorno meksičko jelo. Ukoliko želite da ovome dodate malo sprskog mentaliteta, predlažemo da napravite rolovane tortilje. Napravite nadev po želji, napunite ih, a onda oko svake tortilje urolajte pančetu ili slaninu i gurnite u rernu na 10 minuta. Dobićete savršeno hrskavu večeru ili grickalicu uz film.

Kesadilja je zapravo punjena tortilja, preklopljena na pola, pa isečena na trouglove. Savršena je poslastica u onim trenucima kada vam dođu gosti, a nemate ništa čime biste ih poslužili. Izvadite ono što imate u frižideru – piletina, sir, kukuruz, grašak, šargarepa, paradajz, tikvice, avokado, grašak, spanać, kupu, kačkavalj... Napravite svoju kombinaciju i oduševite goste.

 

 

Da li ste za takose?


Naravno da se i Takosi prave od tortilja, ali su vam za ovo jelo potrebne čvrste, hrskave, kukuruzne tortilje. Nadev se obično sastoji od usitnjenog i propiženog mesa – govedina, svinjetina, jagnjetina, piletina, šta god imate trenutno u kući. Ovome se može dodati povrće po želji, a obično se služe uz salsu, sir, paradajz ili zelenu salatu.

 

Napravite lako i brzo Gvakamole sos


Namaz od avokada postao je veoma popularan iste sekunde kada je zdrava ishrana postala rasprostranjenija nego inače. Vrlo se lako priprema, pa možete iznenaditi svoje ukućane i goste ovom brzom poslasticom koju smo preuzeli od meksikanaca. Šta vam sve treba za pripremu? Za početak pripremite : 1 avokado, sok od pola limete, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice đumbira u prahu, soli po ukusu i ceo paradajz. Za početak presecite avokado i izvadite košticu. Za sos vam je potreban mesnati deo avokada, pa njega izvadite, izgnječite viljuškom, tako da dobijete masu pirea. Zatim dodajte sok od limete i začine, pa sve dobro promešajte. Na kraju iseckajte paradajz na kockice, pa dodajte sosu. Možete da izmešate, a paradajz može da posluži i kao dekoracija odozgo.

Dakle, shvatili ste. Meksička hrana se priprema veoma jednostavno i brzo, a nije potrebno pridržavati se nekog posebnog recepta. Pustite mašti na volju i iskoristite sastojke koje trenutno imate u kuhinji kako biste napravili pravu simfoniju ukusa.

Komentari
Ostavi komentar
Otkaži odgovor
Unesite sigurnosni kod

PORTAL UHVATI DAN

Carpe Diem! Svaki dan je jedan i jedinstven. Iskoristite ga! Bilo da je to na poslu ili u slobodno vreme, učinite da vam svaki dan bude jednako važan. Uživajte u jelu i piću, u sjajnim aktivnostima, u novim avanturama, u svakom danu i svakom minutu.

 

Predstavljamo vam širok spektar tema koje vam ujedno mogu biti zanimljive, ali i od koristi. 

 

Pridružite nam se u sjajnom putovanju zvanom život!

 

Pratite nas.

 

Više o nama pročitajte OVDE.

Saznajte naše promocije

 

Prijavite se na našu newsletter listu i budite obavešteni o novim zanimljivim temamam koje objavljujemo samo za vas.

 

Organizacija i dekoracija
Organizacija i dekoracija

U trendu

  • Odlični saveti za brže začeće bebe Odlični saveti za brže začeće bebe
  • Audio i video konektori - šta su i koje vrste postoje Audio i video konektori - šta su i koje vrste postoje
  • Top 3 tradicionalna grčka jela koja morate probati Top 3 tradicionalna grčka jela koja morate probati
  • Pravilna nega kose za jaču kosu Pravilna nega kose za jaču kosu
  • Da li je ljubomora u vezi dokaz ljubavi? Da li je ljubomora u vezi dokaz ljubavi?
  • Šta su policistični jajnici i kako rešiti ovaj problem? Šta su policistični jajnici i kako rešiti ovaj problem?
  • Zašto trpimo loše veze i okolnosti koje nam štete? Zašto trpimo loše veze i okolnosti koje nam štete?
  • Zašto se seksualni život gasi kako prolaze godine braka? Zašto se seksualni život gasi kako prolaze godine braka?
  • 5 načina kako da pobedite stres 5 načina kako da pobedite stres
  • Zašto odlažemo bitne stvari i kako da prestanemo? Zašto odlažemo bitne stvari i kako da prestanemo?
Sve kuhinje sveta
Sve kuhinje sveta
Odmor za dušu & telo
Odmor za dušu & telo

© 2019 UHVATIDAN |  Sva prava zadržana  |  Dizajn i razvoj *nbgteam